Openbare evenementen

Een aantal keer zetten wij onze deur open in voor iedereen toegankelijke evenementen, waaronder:

Helaas heeft de vrijheidslezing op 18 februari 2022 door de storm niet kunnen plaatsvinden. We beraden ons op een nieuwe datum in het najaar. Hieronder leest u het bericht zoals we dat voor 18 februari hadden bedacht. Voor de nieuwe datum zal waarschijnlijk hetzelfde programma gelden.

Kom luisteren naar de Denker des Vaderlands

Op vrijdag 18 februari 2022 organiseert de Vrijmetselaarsloge Jacob van Campen haar jaarlijkse vrijheidslezing met de in de huidige tijd spannende titel:

De betekenis van vrijheid

Hoe geven we betekenis aan de wereld waarin wij leven? De fysieke wereld en de blote feiten die we daarin vinden bestaan echt. Na de erkenning van dat bestaan, kunnen we de oorzaken en gevolgen daarvan onderzoeken. Op die manier kunnen we tot kennis komen. Zo zijn er tal van fenomenen waar we feitelijk veel of weinig van weten. Maar hoe we deze ervaren, is een persoonlijke kwestie. Door die ervaringen komen we tot een eigen perspectief op de betreffende fenomenen en krijgen ze dus ook een eigen betekenis. Deze persoonlijke betekenis geven wij niet alleen aan feiten, maar ook aan begrippen. Een ‘goed boek’ heeft voor de ene persoon een andere betekenis dan voor een ander. Het is niet mogelijk daarvan een ondubbelzinnige definitie te geven, maar het begrip leent zich prima voor een boeiend gesprek! ‘Vrijheid’ is zo’n abstract begrip waarvan tal van interpretaties bestaan en waarover dus –vooral in de huidige tijd – boeiende en soms ook felle gesprekken worden gevoerd. We gaan ervan uit dat als de nieuwe Denker des Vaderlands, Paul van Tongeren spreekt over de betekenis van het begrip ‘Vrijheid’ we verzekerd kunnen zijn van een boeiende avond!

Paul van Tongeren (Deventer 1950) was hoogleraar wijsgerige ethiek in Nijmegen, Leiden en Leuven. Naast zijn academische werk houdt Van Tongeren zich ruim twintig jaar bezig met publieksfilosofie. Paul heeft in dat kader populaire boeken geschreven over de levenskunst op basis van de ideeën van Aristoteles. In 2013 won hij voor ‘Leven is een kunst’ de Socratesbeker voor het urgentste en oorspronkelijkste Nederlandstalige filosofieboek. In 2021 werd hij voor een periode van twee jaar verkozen tot Denker des Vaderlands als opvolger van Daan Roovers. Zijn denken en wijze van spreken zijn helder en begrijpelijk!

Datum: vrijdag 18 februari 2022, aanvang 20:00 uur, einde 22:00 uur

Plaats: Johanneskerk, Westsingel 30, 3811 BB Amersfoort

Kosten: € 17,50 per persoon (koffie/thee bij binnenkomst en een drankje in de pauze inbegrepen)

Reservering: Uitsluitend door vermaking van € 17,50 p.p. op IBAN: NL04.RABO.0162.1277.23 t.n.v. Loge Jacob van Campen o.v.v. Vrijheidslezing 2022 en een aanmelding per email naar jvc.vrijheidslezing@gmail.com

Vrije inloop: tot de max. capaciteit is bereikt met digitale betaling aan de zaal.

Contact: Peer de Vries, email peer.devries@planet.nl  mobiel : 06 57 45 47 41.

Informatie:  Zie ook: https://Paul van Tongeren en Corona en de dynamiek van de massa | Filosoof Paul van Tongeren, interview – YouTube