In het logegebouw bevindt zich een maconnieke bibliotheek.
Tijdens de logebijeenkomsten zorgt de bibliothecaris van de betreffende loge dat de bibliotheek open is.
Catalogus
De catalogus is gemaakt in een Excel spreadsheet. Deze is hieronder te downloaden. Zoeken op trefwoorden kan door [Ctrl+F] in te drukken. Dan opent een apart scherm waarin u het trefwoord kunt intoetsen.
Uitleenprocedure
U kunt toegang krijgen tot de
bibliotheek via uw bibliothecaris of contactpersoon.
Loge Eemland: Ton Smits
Loge Jacob van Campen: Arjen Kranendonk, Wim Eddes of Nico van Dam
Loge Salomo: Marc Meijer
Loge Spectrum: Joost Hover of Joris Hellevoort
Loge Thorhem: Willem Kistemaker of Henk Vos
In het meest linker laatje ligt het uitleenschrift voor het lenen en terugbezorgen van de boeken.
Er is geen vaste uitleentermijn, behalve wanneer er meer vraag is naar hetzelfde boek. Dan is het 3 weken.
Nieuwe aanwinsten
Wensenlijstje
Door de Coronacrisis is het budget van de bibliotheek niet voldoende voor de aanschaf van nieuwe boeken om de bibliotheek ‘up to date’ te houden. Wij missen de opbrengsten van de bedelnap en van de verkoop van boeken. Wellicht staat er op deze lijst een boekwerk dat u interesseert en dat u – na lezing – aan de bibliotheek wilt schenken. Het hoeft geen betoog dat ik daar zeer erkentelijk voor zou zijn.
Digitale bibliotheek
De meest veilige manier in deze tijden is zelf een boek downloaden. Helaas is onze maçonnieke bibliotheek nog niet gedigitaliseerd op een paar uitzonderingen na die hieronder zijn te downloaden.
Een bijzonder document is “De drie lijsten”. Dit betreft een meer of minder officieel document van de Jacob van Campen Loge bedoeld voor instructie met als motto: “we blijven altijd leerling!”
Indien u zelf een maçonniek document in digitale vorm bezit en van belang acht, kunt u deze naar de bibliothecaris zenden. In principe zal hij dat laten plaatsen op de site. Mailto: arjenk693@gmail.com
Met deze uitgave vervolgt FAMA de traditie om de teksten van de Voorjaarscolleges Rotterdam in boekvorm weer te geven.In de eerste colleges wordt vooral nagedacht over wat ‘tolerantie’ is en wordt het begrip vanuit de historische en filosofische context benaderd. In de latere colleges gaat het vooral om de vraag of we ons denken over tolerantie moeten aanpassen. Moeten we vasthouden aan een vrijwel onbeperkte vrijheid van meningsuiting? Moeten we grenzen stellen en zo ja, waar zouden die moeten liggen? Of moeten we het hele begrip tolerantie maar laten varen? In die bijdragen klinkt de actualiteit luid en duidelijk door: het vluchtelingenprobleem en onze houding tegenover andersdenkenden die hun mening met geweld aan ons willen opleggen.Deze thema’s stonden ook centraal in het afsluitende symposium. Dat had een andere vorm dan voorheen. In een dispuut moesten groepen twee stellingen aanvallen of verdedigen. Deze stellingen waren: Maçonnieke normen en waarden zijn tot een anachronisme verworden. De nieuwe migraties stellen de westerse samenleving met hun instellingen, grondbeginselen, wetgevingen en waarden op de proef. Hierdoor loopt het begrip [en de praktische houding van] ‘tolerantie’ gevaar verloren te gaan.Download
In de digitale bibliotheek treft u aan onder de titel “Broederschap als menselijke conditie of hoe Levinas ons uitdaagt de Franse revolutie te herdenken” een intrigerend document dat in 2013 is verschenen. Van deze auteur is ook aanwezig in de Melchiorbibliotheek : De actualiteit van Levinas (254/91) en in gesprek met de vreemde ander, Stapstenen voor een vredelievende interreligieuze dialoog in het spoor van Emmanuel Levinas (688/91).Download
Vrijmetselarij en broederschappen
Onder de titel “Vrijmetselarij en broederschappen” staat een helder overzicht van alle genootschappen, obediënties die je je maar kunt bedenken. Merendeels met doorklikmogelijkheid voor nadere informatie.
www.stichtingargus.nl/vrijmetselarij/index.htm
Marc Journee
Mysteriegodsdiensten met inwijdingsrituelen kennen al een heel lange geschiedenis. In Egypte, Perzië, Griekenland en Rome kwamen mensen samen om hun existentieel inzicht te verdiepen en om zichzelf als mens te vervolmaken. De vrijmetselarij is een hedendaagse vorm van esoterische spiritualiteit waarin symbolen een grote rol spelen.
De betekenis hiervan is niet eenduidig, de beleving ervan staat centraal. De Zwitserse psychiater Carl Gustav Jung probeerde deze “numineuze” kwaliteit van symbolen begripsmatig te vatten.
De geboren Hasselaar Marc Journée (° 1948) schreef er een proefschrift over. Hiermee doctoreerde hij aan de medische faculteit van de Erasmusuniversiteit in Rotterdam, sectie psychiatrie. Marc werd gastdocent aan het Jungiaans Instituut in Nijmegen, en was jarenlang actief lid van de Reguliere Grootloge van België.